Министър Цачева: Нужно е постигане на международните стандарти за достъп до правосъдие за гражданите и бизнеса

OT 13:28:31 07-12-2017
MG1328OT.022
ЕС - Централна Азия - правосъдие - Цецка Цачева

Министър Цачева: Нужно е постигане на международните стандарти за достъп до правосъдие за гражданите и бизнеса


София, 7 декември /БТА/
Ефективната съдебна система е един от основните елементи за гарантиране на върховенството на закона и демократичните принципи на обществото. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева при откриването на Петата конференция за "Върховенствата на закона" на министрите на правосъдието от страните в Централна Азия и Европейския съюз (ЕС), която се провежда днес в Брюксел, съобщи Пресцентърът на Министерството на правосъдието.
"Стремежът към постигане на международните стандарти за достъп до правосъдие за гражданите и бизнеса е важна стъпка в желаната посока. Въвеждането на алтернативните способи за решаване на спорове допринася за по-бързо и достъпно правосъдие, както и облекчава работата на съдилищата. С течение на времето алтернативни способи за решаване на спорове стават все по-популярни и в България също се търсят различни решения за подобряване на законодателната и организационната рамка", каза министър Цачева пред гостите на конференцията.
По думите й 10 години след приемането на стратегията на ЕС за Ново партньорство със страните от Централна Азия, днешният форум е повод за равносметка на постигнатото през изминалия период след срещата в Астана през 2014 г., както и за очертаване на следващите стъпки.
За пример министър Цачева даде създадените по-тесни партньорски взаимоотношения, основани на взаимно доверие, споделеният опит между страните, възприемането на подходящи добри практики, използването на обучителни програми и специализации и реализирането на конкретни проекти.
Конференцията е организирана в рамките на Естонското председателство с подкрепата на Европейската комисия и цели да направи преглед на актуалното развитие в областта на достъпа до правосъдие в страните от Централна Азия и от ЕС със специален акцент върху механизмите за Алтернативно решаване на спорове (АРС).
/МИГ/