Български предприемачи подаряват уникален софтуер на Европейския парламент. Посланик на инициативата е българският евродепутат Момчил Неков

OT 13:49:31 29-11-2017
RN1348OT.030
Съобщение от офиса на Момчил Неков

Български предприемачи подаряват уникален софтуер на Европейския парламент. Посланик на инициативата е българският евродепутат Момчил Неков


Българските предприемачи Даниел Георгиев, Стефан Кръстев и Васил Альошин решиха да подарят два уникални софтуера на всички евродепутати и служители на Европейския парламент. Посланик на инициативата ще стане българският евродепутат Момчил Неков. Тази новина беше обявена по време на кръгла маса посветена на социалното предприемачество, която се проведе в Европейския парламент под патронажа на евродепутата-социалист.
"Въпреки неблагоприятната икономическа среда, в България днес има все повече млади и креативни хора, които се занимават с предприемачество. Те трябва да бъдат насърчавани и стимулирани" заяви Момчил Неков.
Гвоздеят на събитието бяха два проекта на млади български предприемачи, които придобиха известност и извън пределите на България. Първият проект представлява иновативен софтуер, който се нарича Vision и е насочен към хора с цветна слепота. Уникалността му идва от това, че позволява на хора с далтонизъм да виждат цветове и нюанси в реално време.
Изобретението е дело на българите Даниел Георгиев, Стефан Кръстев и Васил Альошин. Според Стефан Кръстев, който е координатор на стратегическите партньорства на компанията Vision Technology, софтуерът може да има позитивно социално въздействие в стратегически сектори като образованието и здравеопазването.
Вторият проект се нарича Iris и е дело на един от най-известните български програми сти - Даниел Георгиев. Става въпрос за софтуерна програма, която предпазва очите при работата с компютър и различни смарт устройства. Талантливият българин сподели, че в момента работи и по разработването на софтуер за слепи хора. Неговата цел ще е да помага на слепи хора да четат по-лесно учебници и да решават матури.
В дискусията взе участие и г-н Любомир Колевски, който работи в училище за деца с нарушено зрение "Луи Брайл" в София. Той сподели пред аудиторията за ползите от използването на Vision и Iris при всекидневната работа със своите ученици. Гости на събитието бяха и посланикът на България в Белгия Мая Добрева, професор Николай Денчев от Свободния университет в Брюксел и г-н Патрик Клайн от Европейската комисия.
/РН/