Интервю на президента Румен Радев за Нова телевизия

OT 20:20:01 13-09-2017
IS2018OT.037
прессекретариат - президент - интервю - съобщение

Интервю на президента Румен Радев за Нова телевизия


ПРЕССЕКРЕТАРИАТ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


13 септември 2017 г.

Румен Радев пред Нова телевизия: За мащабите на корупция в България можем да съдим по срива на чуждестранните инвестиции и по липсата на осъдени висши държавници

"За мащабите на корупция в България можем да съдим по срива на чуждестранните инвестиции и по липсата на осъдени висши държавници за корупция". Това заяви днес президентът Румен Радев в интервю за Нова телевизия. Очевидно е, че имаме проблем и от Консултативния съвет за национална сигурност очаквам не просто сближаване на позициите на управляващи и опозиция, но и ефективни и всеобхватни методи за справяне с този проблем, около които да се обединим, посочи държавният глава.

По думите на президента антикорупционният орган не трябва да изчаква някой ден да бъде оспорена нечия имуществена декларация или да бъде подаден сигнал за корупция, но и да има проактивна функция. "Антикорупционният орган трябва да бъде на място. Зададе ли се някаква обществена поръчка, да се планира, да се изготвят документации, критерии, комисии, да се събира информация и ако се получат съмнения, да разследва, да събира доказателства, да обвинява и съответния чиновник, ръководител или собственик на фирма да бъдат ефективно осъждани", категоричен беше Румен Радев.

"Подходът на ГЕРБ залага основно на превенцията, другият подход - на БСП, акцентира основно на разследването. Според мен трябва да търсим някакво обединение, всеобхватност, но превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел", категоричен беше президентът.

Държавният глава заяви също така, че българското общество е платило много висока цена в случая с фалита на КТБ и истината трябва да излезе наяве. "Случаят с КТБ трябва да се реши тук в България, а не в чужбина. Само по този начин ние ще придобием вътрешна увереност и вяра, че можем като държава и като общество сами да градим своето бъдеще", посочи президентът. Държавният глава подчерта, че е на страната на закона и нееднократно е призовавал за открит публичен процес, на който да бъдат представени всички тези и доказателства. "Както знаете, в дух и в желание за прозрачност разсекретих и публикувах стенограмите от КТБ - нещо, което моят предшественик държеше да остане в тайна от българските граждани", припомни президентът.

Попитан за приетия от правителството доклад, "в който се казва ясно, че източник на заплаха е Русия", държавният глава подчерта, че в този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност. "Основната изложена теза е, че руските действия застрашават основната цел за единна мирна и свободна Европа. Не е лошо обаче да проследим какво са правили европейските лидери през тези месеци: Макрон и Орбан се срещат с Путин, Меркел е в постоянен контакт с него. Премиерът Борисов и премиерът Ципрас заявиха, че ще бъдем мост между Европа и Русия. Мисля, че нашите отношения с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси", посочи още президентът. "Явно в България има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши", добави Румен Радев.

В отговор на въпрос за декларираното намерение от страна на германския канцлер Ангела Меркел да предложи прекратяване на разговорите с Турция за влизането й в Европейския съюз, президентът подчерта, че темата е от изключително значение за страната ни. "Много важно е Европа да има единна политика спрямо Турция и е важно обаче да се чуе и нашият глас. За нас Турция определено е страна с дълги традиционни отношения на сътрудничество и на добросъседство. Турция за нас е важен партньор и разбира се, това трябва да става на базата на взаимно уважение, равнопоставеност и ненамеса", подчерта Румен Радев.

Държавният глава припомни и действията на назначеното от него служебно правителство, което не допусна външна намеса на предсрочните парламентарни избори. "Уседналостта е само един от начините за защита на изборния процес, добави президентът и припомни, че наскоро е провел среща с председателя на ЦИК по отношение на създаването на система за електронно дистанционно гласуване, която да даде възможност на нашите сънародници в чужбина - в Европа, далечни дестинации, като Америка, Австралия, да могат да гласуват, и то много повече. "Разбира се, трябва да бъдем много внимателни, защото тази система трябва да гарантира запазването на идентичност, на тайна и да не компрометира изборите. Но не трябва да допускаме гласуване под строй, както стана на миналите избори. Това е обидно", подчерта още президентът.

/ИС/