Румънският парламент одобри правителството на Николае Чука

Румънският парламент одобри правителството на Николае Чука

Букурещ, 25 ноември /БТА/

Коалиционното правителство на Национално-либералната партия (НЛП), Социалдемократическата партия (СДП) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), оглавявано от премиера Николае Чука, получи вот на доверие в румънския парламент, съобщава телевизия Диджи24.

Правителството е получило 318 гласа "за" при необходими най-малко 234 гласа за встъпване в длъжност. Против са гласували 126 парламентаристи.

Кабинетът ще положи клетва в 15.00 часа днес в президентския дворец Котрочени, съобщиха цитирани от телевизията източници.

54-годишният генерал от резерва Николае Чука, сенатор от НЛП, оглавява правителство с 20 министерства. Партиите в коалицията се договориха за ротация на премиерския пост през година и половина.

Днешният вот слага край на продължила около два месеца правителствена криза, която настъпи след като кабинетът на НЛП и ДСУР, оглавяван от премиера Флорин Къцу, беше свален с вот на недоверие в началото на октомври. Вотът беше иницииран от социалдемократите и подкрепен от бившия коалиционен партньор на либералите - Съюз за спасение на Румъния.


Източник: Букурещ