ЦИК даде разяснения как ще гласуваме на изборите "две в едно" - с машини и с бюлетина

ЦИК - демонстрация на машинното гласуване
Снимка: БТА

София, 14 октомври /БТА/

ЦИК даде разяснения как ще гласуваме на изборите "две в едно" - с машини и с бюлетина.

Най-важното, което всеки избирател трябва да реши, преди да пристъпи към гласуването, е дали ще участва и в двата избора - за президентска двойка и за народни представители или само за единия вот, каза говорителката на ЦИК Росица Матева. "Най-добрият вариант е да гласуват и за двата", посочи тя.

Важно уточнение е, че ЦИК реши на изборите "две в едно" на 14 ноември да се гласува на една машина и с една смарт карта. Разписките ще са две или една, в зависимост от това дали избирателят гласува за двата вида избори или само за единия.

На екрана ще има три опции - най-отгоре ще пише "Избори за президент и вицепрезидент и народни представители", втората опция е само "Президент и вицепрезидент", а третата - само за народни представители.

След като избирателят посочи за кого гласува, ще се стигне до екран "Преглед", който е за потвърждение. На този етап може да се върне и да промени избора, да направи преглед и след това да потвърди окончателно своя избор. Ако не го променя, натиска бутона "гласуване".

Когато сме избрали да гласуваме в двата избора, с натискане на бутона се разпечатват и двете разписки и затова е много важно избирателите по никакъв начин да не ги дърпат, подчерта Матева.

Задължително трябва да се изчака звуковият запис, който се чува преди да се разпечатат двете разписки и едва тогава да се вземат от машината. При дърпането е възможно печатащото устройство да блокира, предупредиха от ЦИК.

От ЦИК показаха и бюлетините за двата типа избори. Те се различават освен визуално и по защитите, които имат - с различен цвят на защитата е бюлетината отзад. Целта е да може и след като се сгъне да стане ясно в коя урна трябва да бъде бюлетината за съответния тип избор. С бюлетината за гласуване в страната може да се гласува с преференции.

Няма окончателно решение за общия брой на секциите, в които ще се гласува с машини. В страната са около 9400, в 2119 ще се поставя и второ устройство, окончателният брой предстои да се уточни, каза Росица Матева. В секциите в чужбина все още не е ясна бройката машини и секциите, които ще са оборудвани с такива, защото все още не е приключило подаването на заявления за гласуване там, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Прогнозата му е за по-малко машини в чужбина отколкото на изборите на 11 юли, когато бяха 421 в 273 секции.Източник: София