ЦИК не уважи жалбата на Демократична България за регистрация на листата й в Стара Загора

ЦИК - демонстрация на машинното гласуване
Снимка: БТА

София, 14 октомври /БТА/

На заседание днес Централната избирателна комисия е решила да потвърди решението на Районната избирателна комисия в Стара Загора, с което е отказана регистрация на кандидатската листа на "Демократична България". Това обяви на брифинг днес говорителят на ЦИК Росица Матева.

"И не говорим за това дали в 21 век може да се ползва електронен подпис за подписването на документи, а говорим за това дали това е позволено по Изборния кодекс /ИК/ и дали той не е специален нормативен акт по отношение на Закона за електронния подпис и електронния удостоверителен документ. В крайна сметка ЦИК прие, че документите са подписани с електронните подписи на двамата представляващи коалицията, но те не са подадени по електронен път, а са занесени хартиени разпечатки на тези документи на място, в РИК Стара Загора.На представляващия коалицията с пълномощното са дадени указания да ги завери "вярно с оригинала", но той е отказал". С тези именно мотиви ЦИК е приела, че по ИК не могат да бъдат подавани неподписани официално документи, обясни Матева.

Това, което от "Демократична България" могат да направят оттук нататък, е да обжалват пред Върховния административен съд, уточниха говорителите на ЦИК.

От комисията отрекоха информацията, че ЦИК е решила да извади листите на партията от още 7 избирателни района, защото там документите на "Демократична България" също са подадени с електронен подпис. ЦИК е изискала проверка по принцип дали във всички 31 РИК има подадени документи /кандидатски листи или партии и инициативни комитети/ с електронен подпис, каза Росица Матева.По думите й, ако се установи, че такива има, ЦИК ще вземе съответните решения.




Източник: София