Мъжът, заподозрян в убийството на петима души с лък и стрели в Норвегия, е 37-годишен датчанин

Norway Bow And Arrow Attack
Снимка: AP

Осло, 14 октомври /БТА/

Мъжът, заподозрян в убийството на петима души при стрелба с лък и стрели в норвежкия град Конгсберг, е 37-годишен датски гражданин, съобщи днес норвежката полиция, цитирана от Ройтерс.

При снощното нападение има и двама ранени, единият от които - полицай, който не бил на работа. Извършителят е задържан.

Нападателят стрелял по хора на различни места из града, който се намира на 68 км югозападно от столицата Осло.

"Полицията дава тази информация заради слуховете в социалните медии за хора, които нямат връзка с тези тежки деяния", посочиха в изявление силите на реда, след като огласиха каква е националността на нападателя, без да разкриват самоличността му.

Засега се предполага, че мъжът е действал сам, допълни полицията, но не съобщи нищо за възможните му мотиви.

Атаките са продължили повече от половин час и са извършени в "обширен район" от Конгсберг, включително в магазин за хранителни стоки, съобщи в. "Афтенпостен", позовавайки се на полицията.

Според полицията няколко от тях са извършени с лък и стрели, но се проверява дали не е използвано и друго оръжие.

Следователите се опитват да установят, дали случилото се е терористичен акт. Адвокат на задържания мъж каза, че той съдейства на разследването.

Прокурорката Ан Ирен Сване Матиасен каза пред телевизия ТВ2, че мъжът е имал здравословни проблеми, отбелязва Асошиейтед прес.

Според ТВ2 задържаният е направил самопризнания и е бил приел исляма. Тази информация обаче не е потвърдена от властите, посочва Франс прес.

Източник: Осло