Подходите за преодоляване на социално-икономическите неравенства обсъдиха президентът Румен Радев и Фабрицио Дзарконе

Румен Радев - Фабрицио Дзарконе – среща
Снимка: БТА

София, 8 април /БТА/
Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия, Европа и Централна Азия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
На срещата на "Дондуков" 2 Румен Радев и Фабрицио Дзарконе са обсъдили необходимостта от нови образователни политики, включващи повишаване уменията на учениците съобразно съвременните изисквания на икономиката, както и подобряване на квалификацията на учителите. Тема на разговора са били и механизмите за намаляване на крайната бедност и засилване на равенството.
Дискутирани са били също възможностите и предизвикателствата пред България, свързани с трансформацията на енергийния сектор и т.нар. Зелена сделка на ЕК. Необходима е ясна и дългосрочна стратегия, която да отчита запазването на работните места в сектора на въглищната енергетика, както и енергийната независимост на страната, е заявил президентът. Румен Радев и Фабрицио Дзарконе са били единодушни, че социалните аспекти на енергийния преход трябва да бъдат внимателно отчетени. Президентът е посочил потенциала на България за използване на геотермалните и речни води като перспективен и екологичен метод за производство на електроенергия.
Румен Радев и Фабрицио Дзарконе са обсъдили и преодоляване на социално-икономическото неравенство между Източна и Западна Европа в контекста на инициативата "Три морета". Развитието на научния, образователния и технологичния потенциал на региона и разработването на съвместни проекти за иновации допринася за подобряване на транспортната, дигиталната и енергийна свързаност в региона, е било посочено на срещата.
Фабрицио Дзарконе е изтъкнал, че като пълноправен член на групата на Световната банка България е изключително ценен партньор на международната финансова институция. Съвместното ни сътрудничество цели да се разгърне потенциала на България, е заявил Дзарконе.

Източник: София