От 12 април в училище са връщат всички ученици от 1-и до 4-и клас, както и от 7-и, 8-и и 10-и клас, каза министър Красимир Вълчев

МС - епидемична обстановка – брифинг
Снимка: БТА

София, 8 април /БТА/
От понеделник, 12 април, взехме решение за частично възстановяване на присъствения учебен процес в режима, който беше преди 22 март - преди пълното преустановяване на присъствения учебен процес. От 12 април се връщат в училище всички ученици от 1-и до 4-и клас, както и три от осемте класа от 5-и до 12-и клас, като ще продължим графикът, който прекъснахме на 22 март и ще започнем със 7-и, 8-и и 10-и клас, каза на брифинга в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
Той съобщи, че, ако ситуацията с мерките позволява, от 26 април ще се върнат в училище 5-и, 9-и и 12-и клас. Традиционно 12-и клас приключват по-рано учебната година - в средата на май, и затова е важно тези ученици да се върнат в училище от 26 април. Графикът за 12-и клас е да бъдат присъствено в училище от 26 април до 14 май, когато и завършват учебната година, обясни министър Вълчев.
"Към настоящия етап, считаме, че е разумно до 40 процента от учениците от 5-и до 12-и клас да се върнат в училище. Това са три от осемте класа от този етап, както и всички паралелки в училища, които са с една паралелка от клас", каза образователният министър. Той припомни, че това е режимът на редуване в училище, който беше до 22 март, когато се преустанови присъственият учебен процес.
От 12 април ще бъдат разрешени и практическите занятия, дуалната форма на обучение в предприятията, индивидуалните изпити и дейности, съобщи министър Вълчев.
Той отбеляза, че при графика за редуване в училище приоритетни са 7-и и 12-и клас, защото им предстоят изпити. В графика е заложено, че 6-и и 11-клас ще се върнат за присъствено обучение от 17 май - заедно със 7-и клас, отново, уточни министър Красимир Вълчев. Той каза, че, ако ситуацията се подобри, ще може да се върнат повече класове за присъствено обучение в училище.

Източник: София