В Гвинея започна гласуването на президентските избори

Guinea Elections
Снимка: AP

Конакри, 18 октомври /БТА/
Гласуването на президентските избори започна в Гвинея в напрегната атмосфера, предизвикана от нападението от неизвестни въоръжени мъже срещу две армейски бази в югозападната част на страната в четвъртък, съобщи ТАСС.
За президентския пост се борят 12 кандидати, сред които действащият държавен глава Алфа Конде, който вече два пъти побеждаваше на президентски избори - през 2010 и 2015 година. Той е издигнат от управляващата партия Обединение на гвинейския народ.
Одобрената на референдум през март нова конституция на страната откри пред държавния глава възможност да се бори за трети президентски мандат. Предишната конституция ограничаваше пребиваването на президента на своя пост до два срока, припомня агенцията.
Главният съперник на Конде на изборите е опозиционният лидер и бивш премиер на страната Селу Дален Диало. Той вече два пъти е участвал в президентски избори и всеки път беше побеждаван от Конде. В навечерието на вота Диало обвини властите в желание да подправят резултатите от изборите, като контролират избирателните списъци.
Първите предварителни резултати от гласуването ще станат известни в средата на седмицата. В случай, че нито един от кандидатите не успее да спечели 50 процента плюс един глас, на 24 ноември ще се състои втори тур.

Източник: Конакри