Партията на премиерката на Нова Зеландия очаквано е на първо място в резултатите от изборите

Jacinda Ardern
Снимка: AP

Уелингтън, 17 октомври /БТА/
Управляващата партия в Нова Зеландия, както се очакваше, води на произведените днес парламентарни избори, предаде Ройтерс.
    При преброени около 30 процента от подадените бюлетини Лейбъристката партия на премиерката Джасинда Ардърн получава 50,5 процента от гласовете, а опозиционната Национална партия на консерваторката Джудит Колинс получава 25,8 процента.
    Партията на Зелените на Нова Зеландия има 8,2 процента, а националистката партия "Нова Зеландия преди всичко", която е коалиционен партньор на Ардърн в правителството, получава 2,3 процента.
    Лейбъристите са напът да спечелят 66 места в 120-местния еднокамарен парламент, което е най-много, откакто страната възприе пропорционалната система за гласуване през 1996 г.     
    Ако лейбъристите спечелят действително повече от половината места в парламента, Ардърн може да състави първото еднопартийно правителство на страната при настоящата система. Ако обаче не успее да спечели половината от местата, то се очаква тя отново за разчита на зелените, но да се откаже от подкрепата на националистите, отбелязва Ройтерс.
   Днес новозеландците гласуваха и на референдуми за легализиране на марихуаната за развлекателни цели и на евтаназията, но резултатите от този гласувания ще бъдат обявени едва на 30 октомври.

Източник: Уелингтън