Полша отбелязва 76-годишнината от Варшавското въстание

POLAND-WARSAW-COVID-19-CONFIRMED CASES
Снимка: XINHUA

Варшава, 1 август /БТА/
Полша отбелязва днес 76-годишнината от избухването на Варшавското въстание - най-мащабната въоръжена съпротива в Европа срещу нацистката окупация и едно от най-трагичните събития в историята на страната, предаде Ройтерс.
На 1 август 1944 г. в 5 часа следобед бойци от полската нелегална съпротива, оглавявани от Армия Крайова, въстават във Варшава срещу нацистките окупатори. Военната цел е освобождаването на полската столица преди в нея да навлезе Червената армия. Политическата цел - да се предотврати установяването на просъветски режим в Полша - също не е постигната.
Въстанието е потушено за 63 дни, което струва живота на близо 200 хиляди поляци, предимно цивилни. Останалите половин милион варшавяни са депортирани и градът е разрушен почти изцяло.
Възпоменателните прояви по случай годишнината започнаха в четвъртък и ще продължат днес през целия ден, но при ограничения заради коронавирусната пандемия. В 17 ч. със сирени и черковни камбани във Варшава и другите градове ще бъде почетена паметта на загиналите.
Германското посолство във Варшава е свалило наполовина знамената в знак на "дълбока тъга и срам за жестоките престъпления на германските окупатори в борбата им на народа на Варшава".

Източник: Варшава