В цяла Турция от полунощ е в сила четиридневен полицейски час преди и по време на празника Рамазан байрам

TURKEY-ANKARA-TRADITIONAL DESSERTS
Снимка: XINHUA

Анкара, 23 май /БТА/
От полунощ във всички 81 окръга на Турция влезе в сила четиридневен полицейски час с цел възпиране на разпространението на епидемията от коронавируса, съобщава Анадолската агенция. Досега турските власти обявяваха полицейски час в края на седмицата в големите градове, но този път забраната за излизане ще важи за цялата страна и ще обхване и трите дните на започващия утре празник Рамазан байрам, който бележи края на свещения за мюсюлманите месец на пост.
Магазини за хранителни стоки, за плодове и зеленчуци и месарници ще могат да работят днес от 10 до 17 часа, като гражданите /с изключение на тези над 65 години и под 20 години/ ще могат да пазаруват при нужда от най-близките до дома им магазини. Магазините за храни ще правят също доставки по домовете. През следващите три дни обаче магазините за храни няма да работят. Хлебопекарните ще работят през четирите дни на полицейския час.
Турските здравни експерти предупредиха, че тази година хората трябва да се откажат от някои традиционни ритуали за празника Рамазан байрам като гостувания и целуване от младите на ръка на възрастните. Те препоръчаха пожеланията за празника да се отправят чрез дигитални средства.
Дирекцията по религиозните въпроси обяви, че на 24 май в джамиите няма да се отслужват колектвни празнични молитви.
Полицейски час в края на седмицата бе наложен за първи път на 11 и 12 април в големите градове в Турция.

Източник: Анкара