Израел е "злокачествен тумор" в Близкия изток, заяви иранският върховен лидер

Iran Persian Gulf Tentions
Снимка: AP

Техеран, 21 май /БТА/
Върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей призова днес палестинците да продължат въстанието си срещу Израел и добави, че израелското правителство е тумор, на който трябва да се противостои, докато палестинците бъдат освободени, предаде Ройтерс.
"Въстанието на палестинците трябва да продължи [. . .] Борбата за освобождение на Палестина е задължение и ислямски джихад [. . .] Ционисткият режим е злокачествен тумор в региона [. . .] ", каза аятолахът в разпространена онлайн реч по случай т. нар. Ден на Ал Кудс (арабското име на Ерусалим).
На този ден, който съвпада с последния петък от Рамазана, в Иран обикновено има антиизраелски прояви. Тази година иранските духовници обаче отмениха публичните прояви заради коронавируса, припомня Ройтерс.
"Днес светът брои една по една всяка жертва на коронавируса, но никой не е попитал кой е отговорен за стотиците хиляди мъченичества, затваряния и изчезвания на хора в Палестина и в страните, където САЩ и Европа разпалиха войни", каза аятолахът. "Вирусът на ционизма ще бъде унищожен", заключи той.
Хаменей и други високопоставени ирански представители нееднократно са казвали през годините, че държавата Израел трябва да бъде премахната, включително чрез референдум в региона, където палестинците са мнозинство.
Иран е една от най-тежко засегнатите от пандемията страни в Близкия изток с 129 341 заразени с коронавируса и 7249 починали от причиняваното от него заболяване Ковид-19, отбелязва Ройтерс.

Източник: Техеран