Спад на престъпленията в периода януари - април 2020 г. отчита МВР

Спад на престъпленията в периода януари - април 2020 г. отчита МВР

София, 20 май /БТА/
Отчетен е спад на престъпленията в периода януари-април 2020 г. сравнено с миналата година. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов при изслушване в парламентарната вътрешна комисия.
Според изнесените от министъра данни са били извършени 16,4 процента по-малко престъпни деяния, а разкриваемостта се е увеличила с 0,8 процента. Маринов посочи, че при кражбите е отчетен спад от 21 процента, а при грабежите -19 процента. Според него причината за това са въведените строги мерки и ограничения във връзка с пандемията от коронавирус. Отчетен е бил спад при престъпленията през април спрямо март 2020 г.
Младен Маринов каза още, че се очаква обстановката по линия на престъпността да се усложни, поради тази причина се провежда контрол над активния криминален контингент.
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че въведените заради пандемията КПП-та в страната са затруднили действията на контингента. Той добави, че мобилните полицейски групи започват отново да посещават населените места, където има нужда.
Вътрешният министър каза още, че карантинираните лица, под контрол на МВР, в момента са около 20 хил. Пред медиите главният секретар добави, че до момента има 49 полицаи дали положителна проба за коронавирус, като около 32 са излекувани, останалите са на домашно лечение. По думите му МВР болница е била подготвена да се справи при вълна от заболели служители на министерството, но полицаите са успели да се предпазят.
Маринов добави, че днес е провел разговор със здравния министър дали болницата да бъде включена в списъка на лечебни заведения, които да лекуват заболели с коронавирус, но това да е изключително за полицаите и техните семейства.
Маринов обясни, че от 13 май не се е прилагал текстът включен в Закона за здравето, според който МВР може да поиска локализиране на телефона на гражданин, който е поставен под карантина и е установено, че я е нарушил.

Източник: София