ЕК осигурява още 50 млн. евро за посрещане на хуманитарни нужди на три континента

ЕК осигурява още 50 млн. евро за посрещане на хуманитарни нужди на три континента

Брюксел, 20 май /БТА/
Европейската комисия съобщи днес, че отпуска още 50 милиона евро хуманитарна помощ, за да съдейства за посрещането на драстично нарасналите нужди по света, свързани с пандемията от Ковид-19.
Допълнителните средства ще бъдат насочени към региона на Сахел и езерото Чад, Централноафриканската република, района на Големите африкански езера, Източна Африка, Сирия, Йемен, Палестина и Венецуела, както и към общността на рохингите. Средствата ще послужат за осигуряване на достъп до здравни услуги, предпазни средства, водоснабдяване. Това финансиране ще бъде предоставено чрез неправителствени и международни организации, агенции на ООН и дружества на Червения кръст и Червения полумесец, се отбелязва в съобщението.
През февруари ЕС отпусна 30 милиона евро на Световната здравна организация и възнамерява да осигури 76 милиона евро за програми, включени в световния хуманитарен план на ООН. На 8 май комисията обяви създаването на въздушен мост на ЕС за превозване на хуманитарни работници и спешни доставки, свързани с борбата с пандемията до някои от най-тежко засегнатите региони в света. С първия полет бяха превозени около 60 хуманитарни работници и 13 тона хуманитарни товари до Банги в Централноафриканската република.
С други два хуманитарни товарни полета до Централноафриканската република ще бъдат превозени още 27 тона хуманитарни доставки. На 15 май бяха превозени 20 тона доставки и хуманитарни и здравни работници до Сао Томе и Принсипи в Западна Африка. На връщане самолетът върна в Лисабон над 200 граждани на ЕС и други пътници, отбелязва комисията.
Досега около 20 милиарда евро са осигурени от ЕС за спешна помощ за посрещане на краткосрочни и дългосрочни нужди по света. Комисията уточнява, че средствата са осигурени от общия бюджет и от държавите в ЕС.

Източник: Брюксел