Парламентът не събра кворум за обсъждане на промените в Изборния кодекс

Парламентът не събра кворум за обсъждане на промените в Изборния кодекс

Парламентът не събра кворум за започване на заседанието. По програма днес депутатите трябваше да обсъдят на първо четене промените в Изборния кодекс за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори.
След неуспешните два опита за регистрация председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира, че БСП и ДПС не се регистрират, макар че са в залата. При третия опит се регистрираха 120 народни представители, при необходими 121.
Днес Народното събрание няма да заседава, нямаме кворум, ще ви помоля обаче да изчакате, защото днес е важен ден, обяви Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че днес се навършват 28 години от приемането на Конституцията на Република България от 7-то Велико Народно събрание. Това е най-дълго прилаганият основен закон у нас след Търновската конституция, основният закон от 1991 г., отразил извършените у нас дълбоки обществено-политически промени, който утвърди демокрацията и стана фундамент за изграждането на днешната ни държава, посочи Караянчева. "За съжаление днес не сме пример за подражание. Честит празник!", каза председателят на парламента.
Сутринта пред входа на Народното събрание протестиращи от партия "Волт" раздаваха листовки на депутатите с призив да не подкрепят отпадането на машинното гласуване. Според тях машинното гласуване е по-лесно и по-бързо, няма невалидни бюлетини и в края на деня протоколът излиза с натискане на един бутон. От "Волт" опровергават твърденията, че в Европа не се използва машинно гласуване и дават за пример Белгия, Швейцария и Естония, както и Франция, в която е в изпитателен режим.

Източник: София