Президентът на Южна Корея е готов за среща с Ким Чен-ун по всяко време, желателно преди визитата на Тръмп в Сеул

Norway Korea
Снимка: AP

        Южнокорейският президент Мун Дже-ин каза днес, че е готов да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун по всяко време, предаде ДПА.
        Желателно е такава среща да се осъществи преди посещението на американския президент Доналд Тръмп в Южна Корея в края на този месец, каза Мун, цитиран от агенция Йонхап, по време на започналото си днес посещение в Норвегия. Оставям на Ким да определи кога да се срещнем, каза той. "Моят призив е за скорошна среща между председателя Ким и президента Тръмп", добави Мун.
        В реч в университета в Осло в присъствието на норвежкия крал Харалд, южнокорейският президент напомни, че днес се навършва една година от историческата среща на върха в Сингапур между Ким и Тръмп. Лидерите на САЩ и Северна Корея съгласуваха принципите за "пълната денуклеаризация на Корейския полуостров, новите отношения между Северна Корея и САЩ и мирния статут на Корейския полуостров", посочи Мун.
        "Преговорите изглеждат в задънена улица след втория севернокорейско-американски съмит (в Ханой), но това е, защото ние се нуждаем от известно време, за да разберем по-дълбоко взаимните си позиции", добави той, като отбеляза, че е започнало "размразяване на враждебните чувства, насаждани през последните 70 години".
        Мун пристигна в Норвегия от Финландия, която бе първата спирка на едноседмичното му турне из скандинавския регион, което ще приключи в Швеция.

Източник: Осло