Имаме надеждна техника, която модернизираме, и окомплектоваме това, което през годините е разрушено, е казал премиерът Бойко Борисов на полигона "Ново село"

Учебен полигон Ново село - Бойко Борисов - военно учение
Снимка: БТА

    "В България всички идват на учение. Имаме надеждна техника, която модернизираме, и окомплектоваме това, което през годините е разрушено. Базата в "Ново село" е прекрасно съоръжение". Това е казал министър-председателят Бойко Борисов на полигона "Ново село", където е наблюдавал тактическите занятия "Ответен удар - 2019 г." ("Strike Back 2019") заедно с военния министър Красимир Каракачанов и с началника на отбраната генерал Андрей Боцев, съобщи пресслужбата на кабинета.
    "Ученията тук продължават цяло лято, а през последните години се отделят толкова средства за отбрана, колкото не са предвиждани години наред", е заявил   министър-председателят пред журналисти.
    Премиерът е изтъкнал, че "Strike Back 2019" се ръководи само от български офицери. Борисов е поздравил военнослужещите за доброто учение. "Да тренирате заедно, да направите добро бойно приятелство. Винаги да сме готови за "Strike Back", е казал още Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.
    Военнослужещите от състава на многонационалния батальон са демонстрирали изпълнение на задачи в съвместни действия по отбрана и контранастъпление. Министър-председателят е поздравил участниците в днешните операции. От своя страна, министърът на отбраната Красимир Каракачанов е благодарил на премиера Бойко Борисов за подкрепата, допълниха от МС.
    "Всяка година сме предвидили средства за модернизация и каквито цели сме си поставили с министъра на отбраната - продължаваме да ги изпълняваме", е добавил началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.
    В тактическото учение с бойни стрелби "Ответен удар" тази година са участвали над 800 военнослужещи от въоръжените сили на България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ. Военнослужещите от Въоръжените сили на България са били над 600, от 38-ми механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион от 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на ВВС.
    В учението са участвали и 200 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ - една механизирана рота, от Албания - един пехотен взвод, от Северна Македония - един пехотен взвод и танков взвод, и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка от Гърция, се посочва в съобщението.

Източник: София