Бойко Борисов: "Взели сме правителствено решение за партийните субсидии и то не подлежи на коментар"

Учебен полигон Ново село - Бойко Борисов - военно учение
Снимка: БТА

учебен полигон Ново село, 12 юни / БТА/
Взели сме правителствено решение за партийните субсидии и то не подлежи на коментар. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, помолен да коментира предложението на ДПС за нула лева субсидия за партиите. Той подчерта, че не предлагат, а са взели правителствено решение.
Борисов наблюдава днес учението "Ответен удар - 2019 г." на учебния полигон "Ново село" край Сливен. Заедно с него бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.
"За тези, които ни критикуват, че имаме българо-американска база на "Ново село", да видят какво прекрасно съоръжение има, каза Борисов. Той заяви, че всички партньори от НАТО идват на учения в България, че занятията на базата продължават цяло лято и над 5000 американски военнослужещи преминават обучение тук. По думите му, в тези занятия се създават бойно другарство, допринасят за самочувствието на българските военнослужещи. Борисов допълни още, че когато България придобие новите изтребители, ще се охранява въздушното пространство на Северна Македония.
За българската армия се отделят толкова много средства, колкото не са отделяни от десетилетия, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Всяка година има план за модернизация, като техниката е необходима за обучения на личния състав, както и да защитава ефективно страната, ако се наложи.
Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев посочи, че всяка година са предвидени средства за модернизация на танкове, друга бронирана техника, на артилерийските системи и др. През следващата седмица се очаква да бъдат изпратени покани на фирмите по проект за модернизация на Сухопътни войски. Предвидените средства в бюджета се разпределят по график, каза той.
В националното учение с международно участие "Ответен удар - 2019 г." на учебен полигон "Ново село" участват над 800 военнослужещи от въоръжените сили на България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ.

Източник: учебен полигон Ново село