Според Румен Радев в България трябва да се върви към поемане на повече лична отговорност

Румен Радев - избор на главен прокурор - кръгла маса
Снимка: БТА

    България трябва да върви към поемане на повече еднолична отговорност - който има амбицията да управлява, да ръководи процесите във всяка област, трябва да е готов да носи лична отговорност и законите трябва така да се променят, че да е ясна тази лична отговорност.
   Това заяви президентът Румен Радев по време на дискусията в рамките на кръглата маса на тема "Предстоящ избор на главен прокурор - критерии и обществени очаквания", в която участваха представители на неправителствения сектор - организации, имащи отношение към съдебната система и съсловни професионални организации на юристи.
   България ще има консолидация, по-голяма и обществена, ще има и прогрес, и просперитет, ще бъде повече модерна държава, когато тези, които управляват и вземат решения, не се крият зад други - органи, институции, коментира Радев.
   Отговорност на други аз няма да нося, заяви президентът. По думите му колективната безотговорност е общонационална болест и нейната благоприятна среда е най-вече и в парламента. Когато всичко е размито и накрая всичко се хвърля до парламента, и накрая няма отговорни, да не се учудваме защо парламентът има такъв нисък рейтинг, посочи той.
    Поех определен риск, предизвиквайки тези срещи и този дебат, към мен имаше много нападки, че се намесвам в процеса на избора и в работата на независимата съдебна система, коментира държавният глава и допълни, че днес се вижда, че този риск е бил оправдан. Защото България ще просперира, когато имаме единство в целите на институциите и на обществото. Това единство в целите и начина на тяхното постигане изисква добра комуникация, гласност на идеите, дебат, посочи държавният глава.
   Той обобщи посланията от дискусията днес в две посоки  - към обществото, че трябва да държи във фокуса си процеса на избора на главен прокурор, а другото послание - до членовете на ВСС, които ще предлагат съответните номинации и ще ги избират. Важно е те да знаят какво мисли и какво очаква обществото, допълни Радев. 
   Целта е близката задача в рамките на сегашната конституция и закони, в тази нормативна рамка да се направи максимално добрият избор, а тези теми и предложения, които касаят конституционна и законова уредба на прокуратурата и съдебната власт като цяло, са важни и ги приемам като обект на един следващ дебат, допълни той. 

Източник: София