Египет, Йордания и Мароко ще участват в конференцията на САЩ за палестинците, Ливан обяви, че няма да присъства

Египет, Йордания и Мароко ще участват в конференцията на САЩ за палестинците, Ливан обяви, че няма да присъства

Египет, Йордания и Мароко уведомиха правителството на президента Тръмп, че ще участват в конференцията под егидата на САЩ в Бахрейн този месец, съобщиха вчера американски представители. На нея ще бъдат обсъдени предложения за поощряване на палестинската икономика като част от плана на Вашингтон за мир в Близкия изток, предаде Ройтерс.
Участието на Египет и Йордания се смята за особено важно, защото исторически погледнато, те са едни от основните играчи в усилията за мир между израелци и палестинци и са единствените арабски държави, които имат мирни споразумения с Израел
Палестинското ръководство обаче обяви, че ще бойкотира конференцията, която ще се състои на 25 и 26 юни в бахрейнската столица Манама, а това породи съмнения за успеха на форума.
Преди това участието си потвърдиха Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства, съобщи представител на Белия дом.
Днес пред Си Ен Ен ливанският министър на външните работи Джебран Басил заяви, че страната му няма да участва в конференцията, предаде ТАСС.
Той посочи, че Ливан взема това решение, защото иска първо да придобие ясна представа за американския план, но най-вече защото няма да участват палестински представители. Басил аргументира допълнително позицията на страната си с думите, че все още има ливански райони, които се намират под израелска окупация, както и че след арабско-израелската война от 1948 г. на ливанска територия живеят значителен брой палестински бежанци.


Източник: Вашингтон