Иран проявява максимална сдържаност въпреки оттеглянето на САЩ от ядрената сделка, заяви иранският външен министър в Япония

Mohammad Javad Zarif, Taro Kono
Снимка: AP

Иран продължава да изпълнява задълженията си по ядреното споразумение от 2015 г. въпреки че САЩ се оттеглиха от него, заяви днес иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.
"Ние проявяваме максимална сдържаност, въпреки че Съединените щати излязоха от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) през май миналата година", заяви той в началото на своите разговори в Токио с японския си колега Таро Коно.
Зариф нарече "неприемливо" увеличаването на американските санкции срещу Иран и призова международната общност да осъди Вашингтон и да защити споразумението.
Коно също посочи, че е изключително важно ядрената сделка да се запази и призова Иран да продължи да я спазва, както правят и други страни.
По-късно иранският външен министър се срещна и с японския премиер Шиндзо Абе, който изрази загриженост от усложняването на обстановката в Близкия изток.
Зариф отрече пред журналисти да има каквато и да било възможност за преговори със САЩ за намаляване на напрежението, предаде агенция Киодо.
Той заяви, че не знае защо американският президент Доналд Тръмп е толкова уверен, че "Иран скоро ще иска да преговаря". Това е напълно невярно, увери Зариф.
Той нарече "самоубийствен акт" натиска, оказван от Вашингтон върху Техеран.
През последните дни азиатските компании са въвели режим на повишена бдителност за своите кораби, плаващи за петролните рафинерии и терминали в Близкия изток, и очакват повишаване на корабоплавателните застрахователни премии след нападенията срещу саудитски петролни танкери и съоръжения, съобщиха индустриални източници, цитирани от Ройтерс.

Източник: Токио