Мей каза, че ще ускори ратификацията на сделката за Брекзит, ако няма достатъчно време

BRITAIN-LONDON-THERESA MAY-UPDATE ON BREXIT
Снимка: XINHUA

Лондон, 12 февруари /БТА/
Британската министър-председателка Тереза Мей каза днес, че правителството й ще се опита да ускори ратификацията на договорената с Европейския съюз сделка за Брекзит, ако времето не стигне за приемане на законодателство преди 29 март, когато Великобритания трябва да напусне общността, предаде Ройтерс.
Мей каза на своите министри по-рано днес, че тази седмица няма да има гласуване в Парламента по ревизирано споразумение за Брекзит, след като миналия месец депутатите отхвърлиха сделката й за излизане от ЕС. Според медийни информации не се очаква ново гласуване преди края на февруари най-рано.
Парламентарни експерти смятат, че дори Мей да успее да получи одобрение от депутатите за споразумение, може да се наложи Великобритания да поиска удължаване на преговорния период за Брекзит, за да бъде прието необходимото законодателство.
След като гласува в подкрепа на сделката на Мей, парламентът трябва също така да приеме закон за споразумението за напускане, официално ратифицирайки сделката.
Мей беше попитана от депутат дали сега е неизбежно удължаване на срока на Брекзит заради правно изискване, според което правителството трябва да представи договор пред парламента 21 работни дни, преди той да бъде ратифициран. Тя отговори, че правителството може да ускори процеса.
"Макар че ще следваме нормалната процедура, ако можем, в случай че не остане достатъчно време . . . ще внесем клауза в законопроекта за споразумението за напускане, със съгласието на Парламента, така че да можем да извършим ратификацията навреме, за да гарантираме, че ще напуснем по подреден начин", каза Мей.
21-дневният период обикновено има за цел да даде на Парламента време да проучи дадено споразумение, но депутатите вече ще са имали предостатъчно време за това, тъй като сделката беше постигната миналата година, заяви министър-председателката.
Приемането на няколко предишни важни законопроекта за отношенията на Великобритания с ЕС отне повече от 30 работни дни. След като мине тази седмица, до 29 март ще останат само 26 работни дни.
Мей не възнамерява да подава оставка, каза неин говорител, опровергавайки съобщенията, че тя е готова да се оттегли след Брекзит.
Според британския в. "Сън" министър-председателката се готви да напусне поста през лятото, за да има влияние върху определянето на неин приемник.
Британската общественост очаква да излезем от ЕС на 29 март и Мей е решена да уважи това, заяви говорителят.

Източник: Лондон