Русия трябва да остане член на Съвета на Европа, заяви финландският външен министър

Sergey Lavrov, Timo Soini
Снимка: AP

    Според Финландия Русия трябва да запази членството си в Съвета на Европа. Това заяви днес финландският външен министър Тимо Сойни на пресконференция след преговори с руския си колега Сергей Лавров, предаде ТАСС.
    "Русия е европейска страна, затова е от значение да бъде запазено членството на Русия" в Съвета на Европа, каза той.
    "От ноември м. г. Финландия е председател в Комитета на министрите на Съвета на Европа и обсъдихме подробно дълбоката криза в тази организация", посочи Лавров.
    "Признателни сме за усилията на финландските колеги за излизане от тази ситуация. От своя страна потвърдихме, че ще сме готови за сътрудничество с оглед да бъдат възстановени справедливостта и законността в цялата тази история", допълни той.
    Финландия като страна председател не може самостоятелно да реши въпроса - в случая е от значение готовността за компромис, необходими са политически процеси, подчерта Сойни.
    Русия вече трета година отказва да изпрати делегация за участие в заседанията на ПАСЕ, защото правилникът на асамблеята все още дава възможност националните делегации да бъдат лишавани от ключови пълномощия. Точно това се случи с руските депутати и сенатори през 2014-2015 г., посочва агенцията.
    Руската делегация в ПАСЕ през април 2014 г. бе лишена от право на глас заради събитията в Украйна и анексията на Крим. В отговор Русия отказа да работи при такива условия, по-късно отказа и да изпраща ежегодните заявки за потвърждаване на своите пълномощия. През октомври м.г. генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд заяви, че правата на Русия на представителство в уставните органи на СЕ (Комитета на министрите и ПАСЕ) могат да бъдат прекратени от юни 2019 г. за системно неплащане на членски внос.

Източник: Москва