Бойко Борисов се срещна с архитекта Фикрие Булунмаз

Бойко Борисов  - Фикрие Булунмаз - среща
Снимка: БТА

    Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с архитекта Фикрие Булунмаз, под чието ръководство бе реставрирана желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул, съобщиха от правителствената пресслужба.
    Премиерът е изразил благодарност за усърдната работа на целия екип, работил по възстановяването на българския храм в автентичен вид. "Желязната църква "Св. Стефан" блести като бижу. Радвам се, че днес тя е действащ православен храм и в нея се отслужват редовно празнични литургии", казал Борисов и благодарил на турските власти за съвместната работа.
    Архитект Фикрие Булунмаз е подчертала, че това е бил много вълнуващ за нея проект. "Постарахме се да съхраним всички достойнства на църквата "Св. Стефан" в новата конструкция", казала тя. Архитект Булунмаз посочила, че за една година, откакто е открит, храмът е станал притегателно място за много от туристите, които посещават Истанбул.
    По време на срещата архитект Булунмаз е подарила на министър-председателя картина на желязната църква "Св. Стефан".
    На 7 януари 2018 г. премиерът Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откриха тържествено реставрираната желязна църква "Св. Стефан" в Истанбул. Тя е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Храмът е осветен на 8 септември 1898 г. от Екзарх Йосиф. Тогава сградата, заедно с обзавеждането й, струват на Българската държава около 1 млн. златни лева. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма "Вагнер", а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра.

Източник: София