Според финансовата обосновка за бартера с ваксините нямало да се налагат допълни разходи от бюджета на МЗ

МС - заседание
Снимка: БТА

    Финансовият министър Владислав Горанов е подкрепил финансовата обосновка за бартера с ваксините между България и Турция от 2015 г., стана ясно на днешното заседание по делото срещу Петър Москов и Адам Персенски. Горанов коментира пред медиите, че в нея не е посочена необходимост от допълнителни разходи от бюджета на Министерството на здравеопазването.
    Финансовият министър беше свидетел по делото срещу бившия здравен министър Москов и заместника му Персенски за договора, сключен за доставка на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф". Обвинението твърди, че щетата за бюджета е 325 233,87 лв.
    Финансовият министър допълни, че съдът ще прецени дали е било редно да се прави този бартер на ваксини и дали е настъпила щета за бюджета.
    По темата с новата наредба, чрез която се въвеждат касови апарати с фискална памет Горанов заяви, че разговорите с бизнеса продължават, Той посочи, че ако действително се установи невъзможност на фирмите да се справят с посочените срокове за привеждане в действие, то може да бъде проявена гъвкавост, тъй като не можел да се рискува търговския оборот.
    По думите на Владислав Горанов няма упреци по отношение на самата наредба, а само към заложените в нея срокове.

Източник: София