Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс обсъди с премиера Бойко Борисов случая с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев

Бойко Борисов - Ема Хопкинс - среща
Снимка: БТА

София, 11 февруари /БТА/
    Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс обсъди на спешна среща при премиера Бойко Борисов случая с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.
    В срещата участваха главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешния министър Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и други.
    Срещата с премиера беше ползотворна, каза пред журналисти Ема Хопкинс. Дискутирахме информация за предполагаема намеса в България и за потенциално отравяне на Емилиян Гебрев, каза Ема Хопкинс. От няколко месеца работим в тясно сътрудничество с българските служби по този случай. Предстои да установим фактите. Всички въпроси, свързани с националната сигурност, както на Великобритания, така и на България и на всички наши европейски партньори са от първостепенна важност. Ние ще продължим това разследване дори и след Брекзит, допълни тя. Искам да ви уверя, че и слез излизането на Великобритания от ЕС ние ще продължим да работи добре с нашите партньори в България и останалите държави-членки на ЕС, каза Ема Хопкинс.
    Главният прокурор Сотир Цацаров изнесе подробна информация за работата на българските служби след инцидента с отравянето на Гебрев и посочи че има и следствена тайна, с която трябва да се съобразява. На 11 октомври миналата година Цацаров е получил искане от Гебрев за възобновяване на разследването. На 12 октомври той е поискал преписката по случая и на 15 октомври работата е започвала отново, каза Цацаров. Службите от Великобритания са запознати с нашата работа и разполагат с всички документи, подчерта той.
    "Част от изложенията по случая Емилиян Гебрев бяха факти, а част от тях бяха внушения, в съответствие на редакционната политика на съответните издания", каза Цацаров. Срещата при премиера днес беше по въпроси, по които на практика се работи много отдавна, посочи той.
    На 28 април 2015 година след вечеря в София в хотел "Кемпински Зографски" с партньори от Полша Емилиян Гебрев се почувствал изключително зле и бил откаран за лечение във Военно-медицинска болница/ ВМА/. На 29 април в такова състояние изпада и негов служител - директор на производството в ЕМКО, който първоначално е откаран в болница "Токуда" , а след това е лекуван в Пирогов". На 1 май 2015 година Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производството за опита за убийство като разследването е възложено на СДВР. Три дни по-късно, на 4 май, синът на Емилиян Гебрев е бил приета във ВМА с подобни на баща си симптоми. По досъдебното производство са извършени множество действия по разследваното - извършени са претърсвания и изземвания на всички възможни проби за химически вещества от МПС, дома и офиса на Гебрев. Разпитани са много свидетели и са направени съдебно медицински токсико-химични експертизи. Експертите откриват в кафе от дома на Гебрев, както и в органична материя /повърната храна/ от сина на Гебрев, в които има следи от хлорпирифос -  силно токсичен интексицид, който се ползва за борба с вредители по земеделските култури. Започва проверка за източника на химикала и се установява че го е имало в изключително минимални количества в салатата на Гебрев и  на неговите партньори. Разследването стигнало и до земеделския производител на руколата, където е открит препаратът, но версията е отхвърлена.
    Съдебно-медицинската експертиза е остра интоксикация с фосфорорганични съединения. На 4 април 2016 година наказателното производство е спряно заради неразкриване на престъплението. На 11 октомври 2018 година получих писмо от Емилиян Гебрев, на официална бланка на компанията "ЕМКО", на която той заявява, че през март 2018 година във Великобритания е извършено покушение срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря, което е придобило широка международна известност, каза Цацаров. В писмото си Гебрев посочва, че има основания да счита, че отровата, която действа в нашия, българския случай, и не била напълно идентифицирана през 2015 година и може да е от семейството на "Новичок". Искането на Гебрев е да се разгледа възможността за възобновяване на процесуалните действия и да бъдат информирани за това британските и други компетентни органи, каза Цацаров. На 12 октомври главният прокурор е поискал от СДВР справката за досъдебното производство и на 15 октомври разследването е било възстановено. След това между главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС е било подписано споразумение, по силата на което е създаден съвместен екип за разследване, каза Цацаров. Това е първият случай, който има споразумение за съвместен екип за разследване не за група дела, а за едно единствено дело, подчерта Цацаров. Досега  по него е имало 13 разпита на свидетели. На 16 октомври Емилиян Гебрев за първи път дава информация, че непосредствено след инцидента е поръчал и платил за изследване във финландска лаборатория чрез ВМА, съобщи Цацаров. Дотогава досъдебното производство по никакъв начин не е било известно, че проби от кръв и урина, транспортирани чрез ВМА, са били изследвани във Финландия, каза още главният прокурор. Незабавно тези резултати са изискани от финландския институт "Верифин". В изследването се потвърждава наличието на фосфорно органични съединения, които се съдържат в определени пестициди, но без да се определя точният пестицид. В пробите не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на конвенцията за забрана на химическото оръжие, каза Цацаров.
    Издадена е и европейска заповед за разследване, която е адресирана до компетентните британски власти. На тях е предоставена пълната документация и на практика се поставя въпроса дали тези вещества отговарят, или по някакъв начин са свързани с веществото известно като "Новичок" и с близки до него вещества. Заповедта е изпратена във Великобритания през декември миналата година. Отделно с писмо от Великобритания е поискано сътрудничество от полицията и за координация на разследващите екипи, каза Цацаров.
      С искането на Гебрев за възстановяване на досъдебното производство са запознати Великобритания на възможно най-високо дипломатическо ниво, както и на оперативно ниво партньорите в ЕС. Българският екип за разследване работи в пълна координация за разследване по случая "Скрипал" във Великобритания, каза още главният прокурор.
   Британските власти са обявили трима служители на ГРУ на Русия за замесени в случая "Скрипал". Двама се подозират за преки извършители, а един, Сергей Федотов, за помагач, каза Цацаров. При извършване на проверки е установено, че първите двама не са влизали в България, а Федотов е идвал в България три пъти през 2015 година. Първият път каца със самолет на 5 февруари в София и излиза от страната на 22 февруари; втория път каца със самолет в Бургас на 24 април излиза от страната на 28 април; третата визита на Федотов е от 23 май, като пристига със самолет в София и излиза от страната с кола в посока Сърбия на 29 май, съобщи Цацаров.

Източник: София