Борбата срещу климатичните промени трябва да се води не само от правителствата, а от цялото общество, заяви в Дубай председателката на ОС на ООН

Дубай - среща на върха - агенции - харта - подписване
Снимка: БТА

Дубай, 11 февруари /Спец. кор. на БТА Петко Азманов/
    Борбата срещу климатичните промени трябва да се води не само от правителствата, а от цялото общество, заяви днес председателката на Общото събрание на ООН Мария Фернандо Еспиноса Гарсес пред участниците в Световната правителствена среща на върха в Дубай. Трябва да надигнем глас, трябва да окажем натиск на собственото си правителство, но смятам, че това е отговорност на цялото общество, каза тя и изтъкна, че всеки носи индивидуална отговорност да промени потребителските си навици. Бизнесът също носи отговорност по въпросите за климата, посочи тя. По думите й "алчността и политиката, които са в конфликт с природата", трябва да бъдат упреквани за бездействието по климатичните промени. Невероятно е, когато личната изгода се поставя над общото благо, отбеляза председателката на ОС на ООН.
    Надигащият се напоследък национализъм и отдалечаването от взаимното сътрудничество в търговията навредиха на действията по климатичните промени, заяви Мария Еспиноса, която призова страните по света да решат какво ще правят, след като Парижкото споразумение за климата приключи.
    Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Хосе Анхел Гурия изтъкна в изказването си на пленарната сесия, посветена на бъдещето на икономиката в епохата на Четвъртата индустриална революция, че тази революция ще има както положителни, така и отрицателни страни. Много държави се намират в различни етапи на последната индустриална революция и някои хора ще бъдат оставени на произвола на съдбата. Макар някои да разберат, че скучната и монотонна работа вече ще изчезне, което в крайна сметка е нещо добро, ще има някои хора, които ще бъдат изоставени, отбеляза той и призова правителствата да поемат своята отговорност в тяхната защита.
    Търговското напрежение между САЩ и Китай е вредно за целия свят, заяви пред участниците в срещата министърът на икономиката на ОАЕ Султан Ал Мансури. На сесия, посветена на перспективите пред световната търговия, той отбеляза, че за ОАЕ е важно да не взима страна в търговския спор между Вашингтон и Пекин. Министърът съобщи, че Великобритания е разговаряла с Обединените арабски емирства и други страни от Залива за сключване на търговски споразумения след Брекзит, но не посочи повече подробности.
    В рамките на срещата генералният директор на БТА Максим Минчев и изпълнителният директор на Информационната агенция на ОАЕ Мохамед Джалал Ал Райси подписаха меморандум за разбирателство между двете медии, предвиждащ сътрудничество в обмена на новини, снимки и видеоматериали.

 

 


Източник: Дубай