Нормално е да сме готови за всякакъв тип злонамерно вмешателство в изборния процес, според Томислав Дончев

Нормално е да сме готови за всякакъв тип злонамерно вмешателство в изборния процес, според Томислав Дончев

   Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред медиите опасността от хибридни атаки у нас във връзка с предстоящите избори, като каза, че е нормално държавата да очаква и да е готова за всякакъв тип опити за зловредно вмешателство в изборния процес. Той припомни, че при изборите през 2015 г. е имало хибридни атаки.
   Дончев отбеляза, че ще бъдат взети мерки, включително в областта на киберсигурността, и ще бъде направено всичко, за да се подсигури сигурността на изборите.
   Вицепремиерът беше свидетел по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, който е подсъдим за договор сключен за доставка на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф", като щетата за бюджета била над 300 млн. лв.
    Дончев обясни процедурата за взимане на "неприсъствено решение" от страна на МС. И посочи, че щом е подписал решението за ваксините, значи не е открил нищо смущаващо в документите към него. Вицепремиерът коментира още, че такива решения се взимат рядко и при спешност.
   Томислав Дончев каза още, че няма информация дали Венецуелската държавна петролна компания е опитала да прехвърли пари в България чрез брокерска къща, но щял да провери дали има такъв сигнал и данни.
   Той коментира и темата с ЦИК, като посочи, че е редно, ако е изтекъл мандатът на комисията, да бъде избран нов състав, но отбеляза, че има и други варианти като този мандатът на действащия състав да бъде удължен с решение на НС.
   По делото срещу Москов показания даде още бившият икономически министър Божидар Лукарски, в момента се изслушва финансовият министър Владислав Горанов, предстои пред съда да говори и бившият транспортен министър Ивайло Московски. Премиерът Бойко Борисов също беше призован, но заради служебни ангажименти нямало как да присъства и помоли с молба съда да бъде изслушан на друга дата.

Източник: София