Има предложение обектите, в които има въоръжение и взривни материали, да бъдат охранявани изключително от дружество МОБА, каза Красимир Каракачанов

Министерски съвет - Красимир Каракачанов - брифинг
Снимка: БТА

 
    Има предложение обектите, в които има въоръжение и взривни материали, да бъдат охранявани изключително от фирма МОБА, която е на МО.  
    Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос  относно осигуряването на надеждна охрана на складове с въоръжение и боеприпаси, подчинени на бригада "Логистика".
    Останалите обекти, където няма опасност от инциденти, могат да бъдат предоставяни на частни фирми, като част могат да минат и на неприсъствена охрана, което би съкратило много разходи на МО, обясни още министърът.
    Той информира, че работна група, ръководена от постоянния секретар на отбраната, е представила  предложения за обсъждане на предстоящия Съвет по отбрана и едно от тях е за имотите, които не са в управление на МО, а са предоставени на второстепенни разпоредители с бюджетни средства към ведомството и в които се съхраняват оръжия, боеприпаси и взривни вещества, при изтичане или прекратяване на сключените вече договори за охрана, поетапно охраната да преминава от частни фирми към фирма МОБА. По охраната на подобни обекти могат да бъдат ангажирани и военна полиция и личният състав на поделенията, допълни военният министър.
    Каракачанов информира, че е възложил проверка за изпълнението на договора с "БАТ секюрити" и е било  установено неизпълнение на договора. Министърът уточни, че  командирът на Съвместното командване на силите има две възможни решения - или да прекрати договора, или да постави срок за изправяне на допуснатите пропуски. 

Източник: София