Прагматизмът да заглуши популизма, ГЕРБ ще се бори за най-малко шестима евродепутати, обяви Цветан Цветанов

НС - заседание
Снимка: БТА

         Прагматизмът да заглуши популизма, а политическите аргументи да вземат връх над заклинанията. Към това призова политическите сили председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в традиционните декларации на партиите в началото на всяка парламентарна сесия, свързани с очакванията и намеренията им.
        Той започна с поздрав за Новата 2019 г. и пожела тя да е мирна и добра за България. След това Цветанов премина към политическия годишен дневен ред, като подчерта, че календарът е натоварен, защото у нас ще има два вида избори - евро- и за местна власт. Това по думите му гарантира  интензивен дебат през цялата година, който би трябвало да стимулира законодателната активност на НС и работата на всички държавни институции.
        Сред нас все още има политици, които не разбират, че хората не приемат агресивно-пискливия им тон, добави Цветан Цветанов, защото според много българи подобен патос е неискрен и непродуктивен.  
       В духа на призивите към единение ПГ на ГЕРБ апелира към останалите политически сили в НС и сектор "здравеопазване" да се превърне в надпартиен диалог.
       На европейско ниво Цветанов обяви за цел на ГЕРБ най-малко шестима евродепутати, а ЕНП да е първа политическа сила. Той добави, че ГЕРБ е възприемана като най-европейската партия у нас според половината българи в изследвания от декември 2018 г. В същото време БСП е определяна като категорично проевропейска партия едва от 11 процента, затова, обясни председателят на ПГ на управляващата сила, на този фон изглежда логично ръководството на социалистите да си представя евровота главно като повод за премерване на силите между БСП и ГЕРБ и като оценка за управлението на ГЕРБ.
       Ние от ПГ на ГЕРБ подкрепяме Европейския парламент в намерението му да превърне евровота в избори за Европейския съюз, декларира още Цветанов.
      Той описа стъпките на управляващите в местните избори - стремежът е не само победа, но и по-добро представяне от предишните. Искаме да погледнем с повече оптимизъм и към населените места, в които досега не сме печелили местен вот, разкри зам.-председателят на ГЕРБ.
   Цветанов уточни, че неговата партия ще номинира сегашните си кметове, които са възприемани като успешни, ще бъде дадена "зелена светлина" на проработилите регионални политики.
   Като председател на ПГ посочи и законодателните приоритети, сред които са промени в Изборния кодекс. Ще се съобразим с докладите на ЦИК за проведените експерименти, както и с анализите на БАН и на Софийския университет за електронното гласуване, увери лидерът на депутатите на управляващата политическа сила.
   Предстоят изменения в Закона за съдебната власт, усъвършенстване режима на усвояване на програмни средства от структурите в съдебната система. На вниманието на мнозинството са поправки в НПК, ГПК и АПК, както и утвърждаване на съдийското самоуправление и развитие на електронното правосъдие. Ще доразвием режима на борба с домашното насилие и защитата на личните права на жените и децата, обеща Цветан Цветанов. Ще финализираме едногодишната проверка по прилагането на антикорупционния закон и, след като отчетем становищата на всички институции, ще го оптимизираме, отбеляза той.
   Предстоят и промени в Закона за висшето образование с цел усъвършенстване акредитацията на вузовете и гарантиране на по-добро качество на обучението.
   В здравеопазването акцентът ще е върху функционирането на единната национална здравноинформационна система.
   През 2019 г. предстои и приемането на нов закон за ВиК. Общо 1,35 млрд. лв. за инвестиции в сектора ще получат 14 ВиК оператора. Очаква се през тази година и финализиране на първия етап от програмата за саниране и създаването на модел за продължаването й.
        ГЕРБ, за които националните каузи са особено важни, по думите на Цветан Цветанов, ще продължи да отстоява и да следи развитието на казуса с пакета за мобилност на превозвачите и да защитава интересите на българския бранш.
        Цветанов в обръщението си не пропусна и отношенията с президента Румен Радев като обърна внимание на разминаването между държавния глава и ГЕРБ в разбирането за единение. Като пример той посочи новогодишната реч на Радев, която е посветил "на критики към управляващите", препотвърдил  "нежеланието си да работи за хората заедно с техните избраници начело на властта. За какво единение говори той тогава ", коментира още Цветан Цветанов.
   В декларацията си той отбеляза също и, че през 2019 г. Пловдив е Европейска столица на културата.