Ердоган: Протестите във Франция показват провал на демокрацията в Европа

Протестите във Франция показват провал на демокрацията и проблем със свободата и спазването на човешките права в Европа, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС.
Протестните акции на "жълтите жилетки" показват провал на демокрацията, правата на човека и свободите в Европа. В много европейски страни се създаде напрегната обстановка. Днес ние следим ситуацията в държави, които предпочетоха да не реагират на действията на лица, които се опитват да устроят кръвопролитие в Турция, заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.
Турският президент отбеляза, че "някои сили са обвинявали" турската полиция в "прибягване до прекомерна сила". "Вижте как се отнася с хората тяхната полиция. Нашите полицаи действат хуманно", заяви Ердоган.
Той посочи, че Турция е както против "хаоса, който сеят демонстрантите", така и срещу "използването на прекомерна сила спрямо протестиращите".
Днес в Париж за четвърти пореден уикенд се организират демонстрации на т. нар. "жълти жилетки", които протестират срещу увеличението на цените и данъците. Френската полиция използва сълзотворен газ. Според кореспондента на агенция ТАСС, намиращ се в района на Триумфалната арка, група екстремисти, въоръжени с железни пръти, се опитва да нападне кордона от полицаи и жандармеристи.
Френската полиция използва и звукови гранати. На "Шанз-Елизе" са разположени около 1600 полицаи и жандармеристи, а в цялата страна за поддържане на реда са мобилизирани 8000 служители на полицията и жандармерията.

Източник: Анкара