Стотици "жълти жилетки" отново заляха Брюксел

Belgium Protests
Снимка: AP

Брюксел, 8 декември /кор. на БТА Николай Желязков/
      Неколкостотин "жълти жилетки" се събраха отново днес в Брюксел, за да протестират срещу цените на горивата и бедността. За пръв път от началото на тяхното движение преди около месец на събитието се чуха речи, озвучавани с мегафон.
      Два часа след началото на протеста избухнаха първите сблъсъци между полицията и протестиращи. Силите на реда използваха водни оръдия, за да отвърнат на хвърлените по тях тежки предмети. Съобщава се за общо стотина задържани. По пътя си някои от протестиращите преобърнаха кофи за смет и малки електромобили, чупеха витрини и стъкла на паркирани превозни средства.
      Участници в протеста от всички възрасти обясниха, че е трудно да се живее с днешните доходи в "дивия капитализъм", защитаван от управляващите. Направи впечатление участието на много пенсионери и хора от провинцията, които обясниха, че с доходите си не успяват да изкарат месеца.
      Днешната проява отново не бе разрешена от властите, тъй като за нея не бе поискано позволение по официалния ред. Въпреки това полицията се намесваше главно, за да спре най-агресивните участници, но не и за да попречи изобщо протестът да се състои. Движението в града бе силно затруднено за няколко часа, но в късния следобед се съобщава за успокояване на обстановката.

Източник: Брюксел