Спецсъдът остави Николай и Евгения Баневи в ареста

Николай и Евгения Баневи – съд - мярка
Снимка: БТА

Спецсъдът остави за постоянно в ареста Николай и Евгения Баневи. Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва.
Баневи са обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв. Както и още няколко престъпления, сред които организирана престъпна група, длъжностно присвояване и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.
Съдия Антон Урумов прие доводите на прокуратурата и сметна, че ако семейството е на свобода, може да извърши друго престъпление, макар да няма риск да се укрие. Според съда доводите на Банева били от битов характер и не могат да са мотив за освобождаването й. тя поиска да бъде пусната под "домашен арест", за да гледа децата си, които са непълнолетни. За съда по-голяма тежест имаха показания на бивши служители на завод "Полимери", които разказвали как е фалирало предприятието.
Прокуратурата твърди, че престъпната схема за източване на приватизирани дружества започнала още през 2005 година - малко след смъртта на първата съпруга на Николай Банев-Дочка. Така, година по-късно, фамилията имала в швейцарска банка сметка с близо 590 млн евро.
От 130 приватизирани предприятия към днешна дата нямало нито едно работещо, дори част от конструкциите на сградите били дадени за скрап.

Източник: София