Мигрантите, които влизат в САЩ нелегално, няма да имат право на убежище, разпореди Тръмп

U.S.-WASHINGTON D.C.-TRUMP-UN AMBASSADOR
Снимка: XINHUA

   Съединените щати започнаха вчера да отхвърлят автоматично молби за убежище, внесени от лица, които са пресекли незаконно границата с Мексико, съобщи Франс прес.
    Това стана по силата на документ, подписан от президента Доналд Тръмп в опит да спре наплива на мигранти без документи, опитващи се да влязат в САЩ.
    "Неспирната масова миграция на чужденци през южната ни граница, нямащи никакво основание да бъдат допуснати в Съединените щати, предизвика криза и нарушава целостта на нашите граници", заяви Тръмп в текста.
    "Искаме хората да идват в нашата страна, но те трябва да го правят по законен начин", заяви президентът, преди да отлети за Париж.
    В документа се посочва, че Тръмп иска Мексико да се справи с този въпрос. Мярката ще бъде в сила 90 дни или докато не бъде постигнато споразумение, "позволяващо на САЩ да връщат чужденците в Мексико".
    Американският съюз за граждански свободи внесе съдебна жалба в Сан Франциско срещу тази мярка. Организацията твърди, че новите разпоредби са незаконни, предаде Асошиейтед прес.
    Президентът взе това решение отчасти заради колоните централноамерикански мигранти, които бавно се придвижват към САЩ, но длъжностни лица казват, че мярката ще важи за всеки, заловен да прекосява границата незаконно.

Източник: Вашингтон