Талибаните заявиха, че не са готови за директни преговори с правителството в Кабул и че Русия не им доставя оръжие

Sergey Lavrov
Снимка: AP

Талибаните не са готови за преки преговори с правителството в Кабул и предпочитат вместо това да преговарят със Съединените щати. Това заяви днес официален представител на движението на състоялата се в Москва среща за Афганистан, предаде Ройтерс.
Делегация на талибаните за първи път посети дипломатическа конференция в Русия, но афганистанското правителство не изпрати на нея свои официални представители.
"Не сме имали никакви преки контакти с правителството в Кабул", заяви представителят на талибаните Шер Мохамад Станакзаи, цитиран от ТАСС.
Официалният представител на талибаните в катарската столица Доха Мохамад Сухайл Шахин посочи, че Русия не им доставя оръжие, както твърди Вашингтон. "Това е лъжа", каза Шахин, отговаряйки на въпрос дали талибаните получават оръжие от Русия.
В интервю за Би Би Си от 23 март тогавашният главнокомандващ на американските войски в Афганистан Джон Никълсън каза, че Русия в "известна степен поддържа" талибаните, припомня ТАСС.
Руският външен министър Сергей Лавров изрази днес надежда, че конференцията в Москва ще допринесе за започване на мирни преговори между талибаните и правителството.
Лавров подчерта, че форматът от Москва има за цел да спомогне за диалога вътре в Афганистан и да доведе до национално помирение.
Афганистанските власти съобщиха, че при нападения на талибаните днес са загинали най-малко десет войници и седем полицаи, предаде Асошиейтед прес. Едно от нападенията е извършено в провинция Тахар в Северен Афганистан, където талибаните са атакували военен пост и са убили най-малко 10 войници, а 12 са били ранени..
Друга атака е извършена в провинция Фарах, Западен Афганистан, заявиха местните власти. При нея са убити седем полицаи, а други трима са ранени.
Талибаните извършват почти всекидневно нападения срещу афганистанските сили за сигурност и в момента контролират близо половината от територията на Афганистан.

Източник: Москва