Мария Габриел: Искаме до края на следващата година да създадем европейска мрежа от експерти за проверка на фалшивите новини

Дигитална конференция
Снимка: БТА

Искаме до края на следващата година да създадем европейска мрежа от т.нар. факт чекъри - независими експерти, които в рамките на няколко минути могат да установят, че определена новина е фалшива. Това каза еврокомисарят Мария Габриел днес по време на конференцията "Фалшивите новини на истинските тролове" в НДК, организирана от Атлантическия клуб в България и Дигиталната национална коалиция, с подкрепата на Партията на европейските социалисти, Фондация "Конрад Аденауер", Асоциацията на Атлантическия договор, Българския дипломатически институт и Посолството на Франция в България.
Ангажиментът е ЕК да предостави обща европейска платформа, на която експертите да могат да споделят добри практики. Много важно е тази платформа да функционира, така че ако една фалшива новина е доказана като такава в България, да не се върши същата работа в Италия например, обясни Габриел.
Тя коментира, че фалшивите новини са феномен с много измерения - не само икономически, а и политически, геостратегически, обществени. Тази ерозия на доверието обаче, което те имат като негативно последствие, означава мобилизация и ангажимент на всички, за да можем да се справим с този феномен, отбеляза еврокомисарят.
Тя припомни няколко важни крачки, направени от ЕК за последната година. Първата стъпка за борба във фалшивите новини е създаването на експертна група, която да даде обща дефиниция - "дезинформация онлайн". Следващата стъпка е съобщението на ЕК през април, в което се казва, че няма рецепта чудо, която би спомогнала за изчезване на фалшивите новини. Можем да намалим видимостта на тези информации и да направим по-видима качествената информация, да дадем инструменти в ръцете на гражданите, така че да правят своя информиран избор, посочи Мария Габриел. Тя отбеляза и кодекса за борба с дезинформацията онлайн, изготвен заедно с платформите, социалните медии, журналистите, рекламодателите, и неправителствения сектор, научните изследвователи. Габриел определи този кодекс, който е факт от септември, като уникална инициатива, защото за първи път има ясен ангажимент за борба с този феномен от страна на всички. Освен това участващите страни са изготвили и свои индивидуални пътни карти с конкретни ангажименти.
Бихме искали да видим повече конкретика в действията, свързана с премахването на фалшивите акаунти, повече действия, свързани с прозрачността на рекламата и спонсорираното съдържание, в борбата с ботовете, отбеляза Габриел.
Тя информира и за идеята догодина през март да се направи европейска седмица на медийната грамотност. Не искаме да имаме министерства на истината, не искаме да има цензура - за мен червената линия е запазването на свободата на изразяване и правото на достъп до информация. Затова обаче трябва да дадем възможност хората да разполагат с инструменти, които да им позволят да направят своя информиран избор, да различават фалшивите новини, коментира еврокомисарят.

Източник: София