Европейският парламент засега не предвижда да задейства срещу Румъния процедурата по чл. 7 от договора за ЕС

Европейският парламент засега не предвижда да задейства срещу Румъния процедурата по чл. 7 от договора за ЕС

Брюксел, 9 ноември /кор. на БТА Николай Желязков/
     Европейският парламент засега не предвижда да призове срещу Румъния да бъде задействана процедурата по чл. 7 от договора за ЕС, предприета вече срещу Полша и Унгария. Това съобщиха на пресконференция представители на основните политически групи в ЕП.
     Следващата сряда в Страсбург евродепутатите ще гласуват резолюция, в която ще призоват Букурещ да изпълни препоръките на Венецианската комисия към Съвета на Европа. По-рано комисията към Съвета на Европа препоръча преразглеждане на промените в румънските закони, които биха подкопали борбата с корупцията. Ден по-рано в Страсбург Европейската комисия ще представи годишните си доклади за Румъния и България по механизма за сътрудничество и проверка.
     Според основните политически сили в ЕП засега не е на дневен ред необходимостта срещу Румъния да бъде задействан чл. 7, който предвижда възможност за отнемането на правото на глас в Съвета на ЕС на държава, в която се наблюдава трайна заплаха за върховенството на закона и европейските ценности. Според мнозинството в ЕП вместо това е необходимо Европейската комисия да се постарае проблемите да бъдат отстранени на основата на диалог. Говорителят на ЕП Маржори ван дер Брук отбеляза, че в четвъртък следващата седмица евродепутатите ще обсъдят необходимостта от въвеждането на всеобхватен механизъм за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в ЕС.

Източник: Брюксел