Дамян Манчевски: Дигиталната пропаганда и фалшивите новини подкопават демократичните процеси

Фалшивите новини на истинските тролове - конференция
Снимка: БТА

   Дигиталната пропаганда и фалшивите новини подкопават демократичните процеси. Това каза македонският министър на информационното общество и администрацията Дамян Манчевски по време на конференцията  "Фалшивите новини на истинските тролове" в НДК,  организирана от Атлантическия клуб в България и Дигиталната национална коалиция, с подкрепата на Партията на европейските социалисти, Фондация "Конрад Аденауер", Асоциацията на Атлантическия договор, Българския дипломатически институт и Посолството на Франция в България.
   Истината е главното оръжие в борбата с фалшивите новини, тя върви ръка за ръка с повишено доверие към институциите, коментира Манчевски. Според него държавните институции могат да направят следното - прозрачност, откритост, пряка комуникация в социалните мрежи, увеличаване на доверието, програми за медийна грамотност, анализ на сигурността на социалните мрежи.  Той постави въпроса също и да се намери границата с цензурата.
   Това, което прави Македония, е да увеличи прозрачноста на своите институции, отбеляза министърът и акцентира върху активната прозрачност и достъпа до информация, която интересува обществото. Той  отбеляза също, че интернет е чудесно средство да работим по-добре, но в ръцете на някои хора може да се превърне в заплаха и за живота на хората, и за демокрациите.  Аз съм технократ и вярвам в технологиите, но фалшивите новини и пропагандата са последния епизод в най-старата война на света - между доброто и лошото, между истината и лъжата, коментира той и изрази убеденост, че истината ще победи.
   По време на дискусията евродепутатът Петър Курумбашев изрази опасение от разпространяването на словото на омразата. Живеем в свят, в който, освен фалшивите новини, и словото на омразата много напредна, опасявам се, че ЕС стана удобна салфетка за много национални политици, коментира той. Моето голямо притеснение е, че се стеснява полето на сериозните медии, стеснява се като цяло демократичното пространство, отбеляза евродепутатът. Курумбашев обърна внимание и друг аспект, като разказа  за клипа с Башар Рахал за начина на станеш известен и припомни,  че някои студенти са казали, че целта им е да станат известни. Известни с каква цел, да те дават по телевизията ли, попита той и предупреди, че е много голяма опасността да отгледаме "нещо пластмасово". Надявам се, че има още останали съпротивителни сили в нашето общество, които няма да позволят пластмасата да победи, посочи Курумбашев.
   Той коментира също, че още  като студент е разбрал, че използването на изкуствен интелект може да носи полза само при наличието на естествен, иначе е безполезно и понякога опасно.


Източник: София