Ципрас и Щайнмайер се обявиха за нов импулс на европейската интеграция на фона на популизма

Frank-Walter Steinmeier, Alexis Tsipras
Снимка: AP

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и гръцкият премиер Алексис Ципрас постигнаха съгласие днес за необходимостта от нов импулс на европейската интеграция на фона на надигането на популизма, предаде АФП.
Германският президент, който е на официално посещение в Гърция, и гръцкият премиер демонстрираха волята си да отворят "нова глава" в гръцко-германските отношения, за да обърнат страницата на напреженията, провокирани от германското искане за строги мерки за икономии в замяна на финансовата помощ за страната.
Щайнмайер заяви, че "споделя безпокойствата за бъдещето на Европа", изразени от Ципрас. "Ние трябва да направим стъпки, за да убедим европейските граждани, че е възможно да се излезе от кризите, и да го направим заедно, ние трябва да отстраним екстремистките и популистки гласове", заяви Ципрас.
Той призова за "консенсус" по въпроса за миграционната политика", "който не е възможен без солидарност".
"Не мога да бъда оптимист за Европа, нашият общ дом е застрашен от надигането на крайната десница", заяви Ципрас по-рано, посрещайки Щайнмайер в своя кабинет.
"Вашето посещение може да даде тласък за ново начало в гърцко-германските отношения", подчерта Ципрас. Той изтъкна волята на Гърция да се сложи край на "трудните моменти между нашите две страни по време на кризата и на клишетата, които тровят нашите отношения".
"Ние се намираме в момент, когато можем да отворим нова страница в нашите отношения", изтъкна от своя страна Щайнмайер. Той изрази "уважението" си както към Ципрас, така и към гърците заради усилията на страната да преодолее осемгодишната дългова криза.

Източник: Атина