Корнелия Нинова: С Националната пациентска организация се обединихме болниците да не са търговски дружества

Корнелия Нинова: С Националната пациентска организация се обединихме болниците да не са търговски дружества

    С Националната пациентска организация се обединихме около нашето предложение - в здравеопазването да няма търговия, лечебните заведения да не са търговски дружества и, ако искат да ползват обществен ресурс, да бъдат пререгистрирани по Закона за лечебните заведения, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с ръководството на организацията, съобщиха от пресцентъра на партията.
    По думите й за тези лечебни заведения, които искат да останат търговски дружества, може да се намери частен механизъм за финансиране. 
    "Единодушни сме и по отношение на намаляването на ДДС за лекарствата, като начин за намаляване на цената за крайния потребител. Тя е посочила, че имат висока степен на съгласие и по предложението на левицата за създаване на регионални структури.
    Корнелия Нинова е подчертала, че левицата е срещнала подкрепа и по отношение на заплащането на лекарския труд - да се намери начин за реално остойностяване на труда на медиците и механизъм за определяне на заплатите според квалификацията, опита и други критерии.
    "Обща е и тревогата ни, че от досегашния модел, като че ли, най-много страдат пациентите. Именно тях трябва поставим в центъра на вниманието, когато обсъждаме новите реформи", е казала още лидерът на БСП. Според нея не може да товариш работниците с нова задължителна застраховка, а правителството да не плаща за администрацията, децата и пенсионерите, каквото е изискването на закона сега.  
    Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев е коментирал, че настоящият здравен модел е изчерпан и не функционира по начина, по който се очаква. "Предложената от министър Ананиев реформа не става", е коментирал още той.
    Според Хасърджиев здравеопазването се нуждае от нов обществен и политически консенсус, нов обществен договор и дългосрочна визия за следващите 20 години. На първо място системата трябва да бъде солидарна и всички, които са здрави и работят, трябва да плащат своите осигуровки, съразмерно с доходите си, за да могат, когато се разболеят, да получат необходимото лечение, е посочил той. Искаме българският гражданин да бъде лекуван по европейските правила, максимално бързо и качествено, а не да минава от болница в болница и от пътека в пътека, е отбелязал председателят на Националната пациентска организация.

Източник: София