Зоран Заев: Днес сме на крачка от постигането на нашата мечта

Zoran Zaev
Снимка: AP

Хиляди македонци от цялата страна се стекоха днес в Скопие на шествие, организирано от коалиция "Заедно за европейска Македония" в подкрепа на идеята за членство в Европейския съюз, предадоха ТАСС и агенция МИА.
В македонската столица пристигнаха над 100 автобуса с привърженици на европейската идея от други градове. Граждани, носещи плакати с думите "Излез за европейска Македония" и знамената на Македония и ЕС, тръгнаха на шествие от сградата на Червения кръст към централата на делегацията на ЕС в центъра на Скопие.
Шествието в подкрепа на идеята за европейска интеграция е едновременно и акция в полза на референдума на 30 септември за членство на страната в ЕС и НАТО под новото име Република Северна Македония, договорено с Гърция.
"Мечтаем от 27 години и днес сме на крачка от постигането на нашата мечта - осигуряване на европейско бъдеще за нашите деца и бъдещите поколения", заяви пред събралото се множество премиерът Зоран Заев, цитиран от агенция МИА.
"Това е отговорността на нашето поколение. Бъдещето на Македония и нашите деца зависи от нас. Никой друг не може да вземе решението вместо нас", допълни македонският премиер. Той посочи, че няма алтернатива на членството в НАТО и ЕС.
"(...) ние взехме това смело решение, поставяйки Македония пред всички партии. Ние постигнахме споразумение и спечелихме приятел. Споразумението е справедливо и полезно за двете страни. Тази сделка осигурява перспектива, приятелство, развитие и европейско бъдеще", отбеляза Зоран Заев.
Според него идентичността и езикът са не само запазени, но и подсилени (със споразумението).
"Гърция призна и прие нашата македонска идентичност и език. Ние намерихме формула как да бъдем признати и да изградим бъдещето на основата на миналото. Ние написахме европейската история. Бъдете горди с това споразумение, защото то осъществява неизменните стремежи на нашите деди и прадеди", заяви Заев, цитиран от МИА.
"Идват приятели от целия свят и ни казват, че НАТО и ЕС ни очакват. Ключът към вратите на ЕС е в нашите ръце, ние сме архитектите на нашето бъдеще", подчерта македонският премиер.
Председателят на парламента Талат Джафери заяви, че всеки трябва да излезе и да гласува, за да даде на бъдещите поколения страна, която не е обременена с история и география, а е дом за всички.
"Нашата страна заслужава да се възползва от евроинтеграционния процес, защото страните от ЕС и НАТО възпитават ценностите на съжителството, поощряват етническата, езиковата и културната идентичност, а трудностите се преодоляват чрез колективна солидарност", каза Талат Джафери, цитиран от МИА.

Източник: Скопие