Швеция обяви окончателните резултати от парламентарните избори

Belgium Sweden Election
Снимка: AP

Окончателните резултати от парламентарните избори в Швеция показват победа на левоцентристките сили с незначителна преднина, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
    Партиите от управляващия "Червено-зелен блок" - социалдемократите, Лявата партия и Зелените печелят 40,7 на сто от гласовете и ще имат имат 144 депутати в 349-членния Риксдаг (парламента). Опозиционният десноцентристки алианс - Умерената коалиционна партия, либералите, християндемократите и Партията на центъра получават 40,2 на сто от гласовете и ще имат 143 депутати.
    На изборите на 9 септември управляващата Шведска социалдемократическа работническа партия (ШСДРП) постигна рекордно ниския резултат от 28,3 на сто. Десноцентристката Умерена коалиционна партия (УКП) печели 19,8 на сто, а крайнодесните Шведски демократи подобриха представянето си от предишните избори, като получиха 17,5 на сто от гласовете и 63 депутатски мандата.
        Избирателната активност достигна рекордните 87,2 на сто и е най-високата от 1985 г., отбелязва ТАСС.
    Окончателните резултати на изборите потвърждават предварителните - нито един от блоковете не получава мнозинство в парламента. На 24 септември предстои да бъде избран председател на Риксдага. До две седмици по-късно трябва да се състои гласуване за формиране на правителство. Ако предложението не получи подкрепата на мнозинството депутати, председателят на парламента може да предложи нов кандидат за премиер. В случай, че четири поредни кандидатури не бъдат одобрени, трябва да бъдат насрочени нови избори.

 

 

 

 

 

 

Източник: Хелзинки