Президентът Румен Радев в Деня на отворените врати на "Дондуков" 2: Президентската институция подкрепя всяко усилие за повече прозрачност

Президентство - Европейски дни на наследството
Снимка: БТА

    Президентската институция подкрепя всяко усилие за повече прозрачност и достъп на гражданите до работата на институциите. Това заяви държавният глава Румен Радев в Деня на отворените врати, с който администрацията на президента се включва в инициативата "Европейски дни на наследството - 2018г." Вратите са отворени за граждани от 10.00 до 16.00 часа днес.
    Президентът Румен Радев прие първите гости в Гербова зала. Държавният глава обясни на посетителите, че в тази зала се посрещат държавните глави и делегации от най-високо ниво. Той допълни, че "днес в залата са гостите на най-високо ниво - българските граждани".
    Румен Радев подчерта особено голямата си радост от срещата със станалите рано деца, които имат желание да посетят президентската институция. "Станали сте рано, а от утре ще ставате още по-рано, разбрах, че чакате с нетърпение училището", обърна се президентът към учениците.
    Децата, заедно с другите гости, бяха поканени в кабинета на държавния глава. Желаещите имаха възможност да седнат на стола на президента. За някои от децата мястото се оказа удобно, други не бяха толкова сигурни дали го харесват, но президентът ги увери, че "имат време да решат".
    Единайсетгодишната Симона първа зае мястото и го определи като много хубаво. Тя попита Румен Радев в кои държави е ходил, какви езици знае и как запомня толкова много информация. Момичето каза, че не знае точно какви са функциите на президента, но работата й се струва както много трудна и отговорна, така и много интересна.
    Президентът разпита децата дали разпознават знамената в президентската институция и получи успешни отговори от всички малки посетители.
    Радев изпрати гостите и ги покани отново да дойдат. Те продължиха по предвидения в Деня на отворените врати "маршрут". Следващата "спирка" беше кабинетът на вицепрезидента Илияна Йотова. Тя разказа за правомощията на вицепрезидента - да отговаря за българите в чужбина, за даването на българско гражданство, за разглеждането и решението по молбите за помилвания . Йотова обърна внимание и на дейността, свързана с читалища, култура и отбеляза вчерашното си посещение в Одрин. При него са отбелязани два знакови юбилея - Българското читалище "Просвета" към "Св. Георги" е чествало 10 години от създаването си, а българската православна църква "Св. св. Константин и Елена" е отбелязала 10 години от възстановяването си.
    От екипа на Йотова, който е на средна възраст 32-33 години, разказаха, че кабинетът на вицепрезидента пази духа на историята. Мебелите са с повече от 40-годишна история и са запазени в максимална степен в автентичния си вид- запазена е даже уникалната технология на разработката им - с кабърчета.
    Килимът е ръчно тъкан в Асеновград и на всеки квадратен сантиметър има по 500 възела. Картините в кабинета са специално подбрани от екипа. "Мома от село Герман" на Васил Стоилов от 1937 година , "Цветя" от Бенчо Обрешков и картина на Сирак Скитник, както и пейзажи от Родопите на Ваня Дечева са много ценни за екипа на вицепрезидента.
    Илияна Йотова подчерта, че показва картините, както и книгите в кабинета, на своите гости от чужбина, за да ги запознае с българската история и култура.
    Илияна Йотова допълни пред малките гости, които зададоха въпроси за българите в чужбина, че в момента се прави всичко възможно заедно с другите институции да се изучава български език в повече места - над 430 са българските училища в целия свят.


Източник: София