Групата от Лима отхвърля "военна интервенция" във Венецуела

Peru Venezuela Returning Migrants
Снимка: AP

   Мнозинството страни от Групата от Лима отхвърлиха вчера всякаква "военна интервенция" или "употреба на сила във Венецуела", ден след като генералният секретар на Организацията на американските държави /ОАД/ заяви, че не изключва този вариант, съобщи Франс прес.
    Единайсет от 14-те страни, съставляващи Групата от Лима,  "изразиха своето безпокойство и отхвърлиха всякакви действия, включващи военна намеса или използване на насилие, заплаха или употреба на сила във Венецуела", се казва в комюнике, разпространено от бразилското външно министерство. Единайсетте страни са Аржентина, Бразилия, Чили, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай, Перу и Сейнт Лусия.
    В петък генералният секретар на ОАД Луис Алмагро заяви, че не трябва да се изключва никакъв вариант спрямо Венецуела, включително "военна намеса за сваляна на режима на /президента/ Николас Мадуро", когото той обвинява, че е предизвикал най-тежката хуманитарна и миграционна криза в Латинска Америка от десетилетия.
    Групата от Лима, която включва също Канада, Колумбия и Гвиана, беше учредена през 2017 г., за да помогне за решаването на кризата във Венецуела.
    Единайсетте страни от организацията потвърдиха също ангажимента си за "възстановяване на демокрацията във Венецуела и преодоляване на тежката криза (...) чрез мирни преговори". Те призоваха правителството на Мадуро да "сложи край на нарушенията на човешките права, да освободи политическите затворници и да зачита автономията на властите".

Източник: Бразилия