Бурята Флорънс продължава да излива "монументални количества" дъжд, които може да предизвикат "катастрофални" наводнения, предупредиха властите на щата Северна Каролина

Tropical Weather North Carolina
Снимка: AP

Бурята Флорънс продължава да "излива монументални количества дъжд", въпреки че силата й е намаляла, заяви губернаторът на щата Северна Каролина Рой Купър, цитиран от Франс прес.
Този югоизточен американски щат е най-засегнатият от Флорънс, чиято сила спадна от ураган до тропическа буря.
"Много хора, които си мислят, че бурята ги е подминала, още не са били подложени на заплахата й", каза Купър и подчерта, че реките във вътрешността на щата скоро ще прелеят заради наводненията.
Той съобщи за пет потвърдени смъртни случая заради бурята и още няколко, които се проверяват.
Ураганът Флорънс достигна крайбрежието на САЩ вчера сутринта с ветрове със скорост 150 км/час. Оттогава скоростта на ветровете спадна до 75 км/час, но в някои райони на Северна Каролина продължават да валят проливни дъждове.
"Знайте, че водните равнища се покачват навсякъде, дори на места, където обикновено не стават наводнения", предупреди губернаторът.
"Не се прибирайте у домаq докато бурята не премине и не бъде съобщено, че е безопасно", каза Рой Купър на жителите, които бяха евакуирани през последните дни.
Спасителните операции продължават, но са затруднени от непроходими пътища, добави той.
Флорънс "ще предизвиква катастрофални наводнения в райони на Северна и Южна Каролина още известно време", предупреди представител на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания.
Най-малко 20 хиляди жители на щата Северна Каролина, напуснали домовете си заради бурята, са настанени в центрове за временен престой, заяви Рой Купър, цитиран от ТАСС. "Настанили сме 20 хиляди души в 157 убежища, където има място за голям брой хора. Ако тези убежища се препълнят, ще оборудваме допълнителни", посочи губернаторът. Той добави, че бурята е причинила спиране на електрозахранването в близо 800 хиляди домакинства в Северна Каролина.

Източник: Уилмингтън