Германският вътрешен министър е оптимист за споразумение за миграцията с Италия

Germany CSU Party Convention
Снимка: AP

    Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви вчера, че остава оптимист за сключването на споразумение с Италия за мигрантите, въпреки че италианският вицепремиер Матео Салвини го отхвърли, предаде Ройтерс.
    Вчера Салвини отрече да е постигано споразумение с Германия, според което Италия ще приеме обратно мигранти, които вече са подали молби за убежище на нейна територия. Той заяви, че иска повече отстъпки от Берлин.
    В четвъртък Зеехофер беше обявил, че е постигнал споразумение с Италия по въпроса, подобно на аналогични споразумения с Гърция и Испания.
    "Продължавам да казвам същото: ще го постигнем", заяви Зеехофер на конференция на ръководената от него баварска консервативна партия Християнсоциален съюз.
    Настояването на германския вътрешен министър за въвеждане на по-строга имиграционна политика почти доведе до разпадане на управляващата в Германия коалиция по-рано тази година, припомня Ройтерс.
    В петък Салвини предупреди, че не е готов да подпише споразумение с Германия, но каза, че германски представители са го уверили, че за всеки мигрант, който Берлин ще върне на Рим, германските власти ще приемат от Италия по един благонадежден кандидат за убежище. Италианският вицепремиер заяви също, че иска Германия да направи отстъпки по други два въпроса - преразглеждане на Дъблинския регламент, отнасящ се за кандидатстването за убежище, и на европейската мисия за спасяването на мигранти в Средиземно море "София".
    Зеехофер не спомена тези въпроси в изявлението си на партийната конференция, отбелязва Ройтерс.

Източник: Мюнхен