Най-малко 13 загинали от тайфуна Мангхут във Филипините

Philippines Typhoon
Снимка: AP

Най-малко 13 души загинаха в свлачища и наводнения, причинени от тайфуна Мангхут, който бушува в продължение на 20 часа в северната част на Филипините преди да продължи към Южен Китай, предаде ДПА.
Възможно е броят на жертвите да нарасне допълнително, тъй като спасителните екипи не са стигнали до всички засегнати райони.
Сред загиналите има 13-годишно дете, двегодишно дете и 8-месечно бебе.
Над 4,4 милиона души останаха без електричество, след като тайфунът събори електропроводи и комуникационни линии, а над 151 000 души бяха принудени да се евакуират.
Най-малко 28 шосета и мостове са затворени за движение заради свлачища, наводнения, паднали дървета или съборени улични стълбове. Анулирани са най-малко 182 вътрешни и международни полети.
Тайфунът Мангхут отслабна над северните Филипини и се очаква да се насочи извън филипинската територия тази вечер. Скоростта на постоянните ветрове спадна до 170 км/ч, с пориви достигащи 260 км/ч. Това беше най-силният тайфун, засегнал Филипините тази година.
Въпреки че отслабна, тайфунът развихри югозападните мусони, които носят силни ветрове и проливни дъждове в други части на архипелага, съобщи метеорологичната служба.
Мангхут се движи на запад с 25 км/ч, насочвайки се към Южен Китай.

Източник: Манила