Румен Радев: България има все по-голяма нужда от хора, за които честта, дългът, достойнството и моралът не са красиви фрази, зад които се прикриват користни интереси

Казанлък - Румен Радев - Национален събор
Снимка: БТА

България има все по-голяма нужда от хора, за които честта, дългът, достойнството и моралът не са красиви фрази, зад които се прикриват користни интереси. Това е казал президентът Румен Радев в словото си на Националния събор на запасното войнство, цитиран от прессекретариата на държавния глава.
Дейността на офицерите и сержантите от запаса и резерва е изключително важна за патриотичното възпитание на младото поколение. Особено днес, когато младежите имат все по-малко съприкосновение с военната служба, трябва да оценим този принос за спояването на връзката между армия и общество, за спояването на връзката между поколенията военнослужещи, която значително отслабва след десетилетия на непрестанни реформи. С тези думи президентът Радев се е обърнал към участниците в събора.
По думите на държавния глава, службата на запасното войнство е минала в тежки и предизвикателни времена, когато е трябвало да компенсират нелеки политически решения в сферата на отбраната, да режат техника и да закриват поделения, едновременно да съкращават хора и да мотивират всички оставащи да служат вярно, безкористно и всеотдайно.
"Вие трябваше в условията на непрекъснато намаляващи ресурси не само да пазите способности, но и да развивате нови и да пазите живота и здравето на своите колеги и подчинени. Трябваше да издигате авторитета на Българската армия и да създавате съвместимост с нашите съюзници", е допълнил президентът.
В словото си пред гостите Румен Радев е подчертал, че независимо от политическите превратности, запасното войнство винаги е служило вярно и достойно на родината и днес, когато България е член на НАТО, когато СОСЗР е уважаван член на междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва (CIOR), България и нейните интереси продължават да бъдат кредото и смисълът на техния живот.
Държавният глава е припомнил, че вече повече 110 гoдини офицерите и сержантите от запаса и резерва търсят и намират различни организационни форми в интерес на отбраната на страната, в служба на цялото общество и в защита на социалните права.
"Вие, генералите, адмиралите, офицерите и сержантите от резерва и запаса сте напуснали службата под знамената, но продължавате да се борите за една по-справедлива България и ние, българите, ще спечелим заедно тази битка за законност, в която вие ще имате съществен принос", е допълнил президентът.
Радев е коментирал, че много запасни офицери и сержанти таят дълбоко в душата си болка от начина, по който са се разделили с Въоръжените сили, от това, че техниката и поделенията, на които са посветили младостта и живота си, днес тънат в руини, както и че натрупаните през годините способности - професионални, организационни, лидерски, са недооценени, непотърсени и ненужни в нашето съвремие.
"Знам, че изпитвате болка от вашия социален статус и положение днес в съвременното българско общество. И въпреки всичко това знам, че нито за миг не си и помислихте да изневерите на България, на българския народ и на клетвата, която положихте", е казал още държавният глава.
В местността Крънска кория президентът Румен Радев е наблюдавал демонстрации на бойни техники, скокове с парашут, способности на групите за специални операции и висш пилотаж със спортен самолет, демонстрирани от 68-а бригада "Специални сили" и Военновъздушните сили, се посочва в съобщението.

Източник: София